Acoustic triggering with a double bass kit

Roland TD, Yamaha DTX, Alesis DM5, Simmson etc. All about electronic drum sets.

Moderator: Moderators

User avatar
galgano16
drumming adept
drumming adept
Posts: 300
Joined: Wed Jun 13, 2007 12:41 pm
Location: Chitown

Post Sat May 09, 2009 9:25 am

Hey everyone and anyone, i've got pretty much every thing that i needed before to trigger my bass drum on my kit, but i just recently switched to a newer setup and got a second bass drum, so i had to buy another trigger for it. Does anyone the special way that the triggers need to be set up and hooked into the module and how the module needs to be programmed for it to work with 2 bass drums, or if i need to run it through a spit connector or something to get it to work right and which trigger hole to plug the second trigger into? I use roland rt10k triggers and an alesis dm5 module, if anyone knows, thanks...
Ignorance is a clear indication of a severe lack of intelligence-me
METAL 4EVER!!!!
http://www.myspace.com/ngkillsu
http://www.myspace.com/zombiesforgore
http://www.myspace.com/deception102
User avatar
Howepirate
Moderator
Moderator
Posts: 2480
Joined: Wed Sep 13, 2006 7:00 am
Location: Englewood Florida

Post Sat May 09, 2009 5:48 pm

DO NOT run a split connector. It will ruin what you're trying to accomplish. Take ur 2 triggers and plug em into tom 1 and 2 and fix them to a bassdrum sound perfectly parallel to each other.

Trust me :)
User avatar
galgano16
drumming adept
drumming adept
Posts: 300
Joined: Wed Jun 13, 2007 12:41 pm
Location: Chitown

Post Thu Jul 23, 2009 7:14 am

any one know what kind of cable or wire I need to have to plug the module into a PA system?
Ignorance is a clear indication of a severe lack of intelligence-me
METAL 4EVER!!!!
http://www.myspace.com/ngkillsu
http://www.myspace.com/zombiesforgore
http://www.myspace.com/deception102
User avatar
Empyrean Drums
groove master
groove master
Posts: 1748
Joined: Fri Mar 23, 2007 8:22 am
Location: Aurora Colorado

Post Thu Jul 23, 2009 8:28 am

Verify our range to target, one ping only…
User avatar
galgano16
drumming adept
drumming adept
Posts: 300
Joined: Wed Jun 13, 2007 12:41 pm
Location: Chitown

Post Thu Jul 23, 2009 8:16 pm

Empyrean Drums wrote:Depending on the modual/PA mixer XLR or 1/4" Signal Cable
http://www.guitarcenter.com/Monster-Cable-S-100-1-4--Straight-Instrument-Cable-331638-i1128534.gc


i use an alesis dm5 module, and i need 2 know exactly which port to plug it into on the module/pa, if it's out or aux, or wht
Ignorance is a clear indication of a severe lack of intelligence-me
METAL 4EVER!!!!
http://www.myspace.com/ngkillsu
http://www.myspace.com/zombiesforgore
http://www.myspace.com/deception102
User avatar
Empyrean Drums
groove master
groove master
Posts: 1748
Joined: Fri Mar 23, 2007 8:22 am
Location: Aurora Colorado

Post Thu Jul 23, 2009 8:54 pm

You can assign each output to different triggers. Dial in the trigger you want then push OUTPUTS and you can choose between AUX and MAIN. If you push MIX you can pan left/right
Verify our range to target, one ping only…